110 år med spejdere i Korsør!
Åbent hus lørdag den 4/11-2023 kl. 12-15 på Spejdergrunden, Korsør Lystskov 3, 4220 Korsør
Alle børn og unge i Korsør kan vælge, om de vil være Blå Spejder eller Søspejder. Og alle voksne kan vælge at blive frivillig spejderleder eller blive medlem af Sct. Georgs Gilderne, Spejderidéen for voksne. Sådan er det i dag, og sådan har det været i mange år - rigtig mange år og det skal fejres!
Vi har mødt Marianne Aaløkke Vinther fra Korsør Spejderne, som fortæller begejstret om hele 4 spejderjubilæer i 2023.
En gang spejder, altid spejder
“Det hele startede i 1913, hvor den første drengespejderpatrulje med de gule uniformer blev oprettet i Korsør”, fortæller spejderleder Marianne Aaløkke Vinther. Det var kun få år efter at Det Danske Spejderkorps blev stiftet på landsplan i 1910, og dengang var det kun for drenge. De Danske Pigespejdere med de blå uniformer startede i Korsør i 1922. Der blev bygget 3 spejderhytter og restaureret en mølle indtil spejderne nu er på Spejdergrunden i Korsør Lystskov, hvor der fejres 110 års jubilæum med åbent hus den 4. november for Det Danske Spejderkorps i Korsør.
Sct. Georgs Gilderne begyndte i 1933 og er ikke kun for tidligere spejdere; alle voksne, der går ind for spejderidéen, kan være med her. “Navnet kommer af at Sct. Georg er spejdernes skytshelgen og det er måske lidt gammeldags. Ude i verden kaldes det Fellowship, som nok fortæller bedre, hvad det går ud på”, fortalte Lily Bahnsen fra Sct. Georgs Gildet Korsør i foråret, da deres 90 års jubilæum blev fejret. Sct. Georgs Gildet Korsør holder til i Spejderhytten Oasen i Birkemoseanlægget.
I 1943 stiftede nogle af spejderlederne en ny gruppe; Søspejderne, også under Det Danske Spejderkorps. Mange kender Søspejderne for deres salg af juletræer og deltagelse i Havnedage/Maritim Kulturuge. Korsør Sø Søspejderne fejrer deres 80 års jubilæum i år og efter flytningen fra Spejdermøllen på Fjordvænget har de siden 2006 holdt til ved deres fartøjer og faciliteter i Korsør Lystbådehavn.
Gennem stor forberedelse blev drenge- og pigekorpset blev slået sammen på landsplan i 1973, så der fejres også sammenlægningens 50 år jubilæum for Det Danske Spejderkorps. Herefter blev standarduniformen blå med grønt tørklæde. Korsoranerne stammer fra 1973 efter en sammenlægning af 1. Korsørs drenge og 2. Korsørs piger. Korsoranerne og 1. Korsør Trop gennemgik en sammenlægning i 2006, hvorefter Korsør Spejderne så dagens lys med spejdere i blå uniform og grønt tørklæde med gul kant og flyttede fra Spejdermøllen til Spejderhytten Oasen.
Korsør Spejderne er nu på Spejdergrunden i Korsør Lystskov, hvor spejdergruppen har flere bygninger og masser af plads i deres egen skov. Siden 2016 har de fået et kæmpe løft i form af bålhytte, aktivitetslokale samt maling af udvendigt træværk på Spejderhytten. Der arbejdes på den indvendige istandsættelse med nyt køkken-alrum. På selve grunden har spejdergruppens frivillige dannet nye områder til aktiviteter, klippet hæk og dermed åbnet op for indblik på grunden og de er i gang med at anlægge en større parkeringsplads.
Borgmesteren bliver spejder for en dag
Det Danske Spejderkorps Korsør Spejderne holder spejdermøder for børnehavebørn og deres pårørende, for 0.-9. klasse og for 16-24 år og Korsør Søspejderne holder spejdermøder for 0.-9.klasse og for 16-24 år. Som voksen kan man være med i Sct. Georgs Gildet Korsør i Oasen. “Alle spejderledere er frivillige og de er højt engageret i at lave spejderaktiviteter sammen med børn og unge”, siger Marianne med stolthed.
Borgmester Knud Vincents deltager i Åbent hus for fejringen af 110 års jubilæum den 4. november 2023 kl. 12-15 hos Korsør Spejderne, Korsør Lystskov 3, 4220 Korsør, da han og flere byrådsmedlemmer har fået stor tilknytning til alle spejdergrupper i Slagelse Kommune efter deltagelse på Spejdernes Lejr i 2017 og i 2022. Alle nuværende og tidligere medlemmer, spejdere fra alle korps, byrådsmedlemmer, samarbejdspartnere, andre foreninger, erhvervslivet og øvrige med tilknytning er velkomne til at deltage.
Venlig hilsen
Det Danske Spejderkorps Korsør Spejderne
Korsør Lystskov 3, 4220 Korsør
Bestyrelsesformand Betinna Schadegg Nielsen, betinna_schadegg@hotmail.com
Gruppeleder Marianne Aaløkke Vinther, m.a.vinther@gmail.com, tlf. 29267571
Fakta
Hvad er spejder?
Det Danske Spejderkorps er en børne- og ungdomsbevægelse, hvor alle er velkomne og hvor børn og unge udvikles til vågne og selvstændige mennesker. Vi er ca. 36.000 medlemmer, og korpset har eksisteret siden 1910 og er en del af verdensspejderbevægelsen, som tæller 38 mio. medlemmer.
Vi er spejderne. Spejdertørklædet er en del af vores officielle uniformering og bæres altid af stort set alle spejdere i hele verden. Spejdertørklædet er også et symbol på et led i en kæde, der smeder spejdere på tværs af lande sammen. Knuden, der binder enderne sammen, tjener som en påmindelse om at gøre én god gerning om dagen.
Til spejder er vi ude i naturen, hvor vi bliver gode til at samarbejde, og vi udfordrer os selv og hinanden på ture, spejderløb og lejre. Vi lærer ved selv at finde løsningen på udfordringer og opgaver sammen med vores spejderkammerater frem for, at de voksne fortæller præcis, hvordan det skal gøres. Derudover tager vi spejdermærker, leger lege og lærer at klare os selv i naturen og derhjemme.
Alle spejdergrupper er udelukkende drevet af frivillige kræfter. Det vil sige, at alle spejderledere ikke får penge for hver uge at lave fede spejderaktiviteter for spejderne. I mange spejdergrupper betyder det, at forældre har en afgørende rolle i at hjælpe med kørsel, arrangementer, ture og rengøring af hytten.
Spejdergrupperne samarbejder med forskellige foreninger, organisationer, virksomheder, institutioner og forskellige afdelinger i kommunen, som bruger faciliteterne til teambuilding, kompetenceudvikling, naturdannelse og friluftsliv.
Link
Det Danske Spejderkorps: www.spejder.dk
Korsør Spejderne: www.korsoerspejderne.dk
Korsør Sø Søspejderne: www.korsoer-soe.dk
Sct. Georgs Gilderne: www.sct-georg.dk